torstai 26. tammikuuta 2012

Onko oikea mulle hän?

Aika pian viime kesän jälkeen coachini Texin ja minun tiet päättyivät harmillisella tavalla. Olin ratsastamassa Texillä sänkipellolla kun se säikähti pientä koiraa, joka juoksi sitä kohti. Siitä pillastuneena Tex pyörähti ympäsi ja lähti laukkaamaan poispäin. Enhän minä tietenkään pysynyt vauhdissa mukana vaan tömähdin selälleni kovalle maalle. Jalustin juuttui hieman kiinni ja maahan laskeutuminen tapahtui selkä pyöreänä, sormet ja varpaat taivasta kohti sojottaen. Maastapa ei siten noustukaan omin voimin. Lähellä kulkenut koiranulkoiluttaja soitti ambulanssin, joka vei Peijaksen sairaalaan hoitoon. Lannerangan nikama ja viisi rintarangan okahaaraketta murtui ja kolmen kuukauden sairasloma oli edessä. Nyt kaikki on jo hyvin. Murtumat ovat parantuneet hyvin ilman leikkausta ja liikunnan harrastaminen, ratsastus mukaanlukien, on taas tullut takaisin elämääni. Samoin kuin työt ja blogin kirjoittaminen.

Olen jo koko viime vuoden ajan pohtinut sitä, onko Tex minulle "se oikea". Pohdin sitä, että ehkäpä taitoni eivät olekaan riittävät näin herkälle hevoselle. Olin jo lähtenyt hakemaan uutta hevoscoachia, mutta vaihto oli tapaturman aikaan vielä kesken. Tapaturmasta toipuessa minulla sitten oli aikaa pohtia tätä asiaa edelleen. Nyt olen päätynyt siihen, että haen itselleni uuden hevoscoachin. Kiitos Tex. Yhteinen aikamme oli ihana, antoisa ja opettavainen. Ei aina helppo, mutta päivääkään en vaihtaisi pois.

Uuden hevoscoachini hakeminen käynnistyi tammikuussa 2012. Olen käynyt tutustumassa useisiin ehdokkaisiin ja pikapuoliin valitsen sen, joka mielestäni on minulle tällä hetkellä se oikea.

Meidän ihmisten hakiessa itsellemme Coachia tai työnohjaajaa työssä kehittymisemme tueksi, on tärkeää, että coachimme tai ohjaajamme on juuri meille itsellemme sopiva. Ennen ohjaussuhteen aloittamista on hyvä tavata ohjaaja ja keskustella hänen kanssaan omista toiveista ja tarpeista. 

Työnohjaus on yleensä kestoltaan pitkäaikaisempi kuin coaching prosessi. Työnohjauksen kestäessä vuodesta useaan vuoteen, on ensimmäisten 1-5 tapaamiskerran aikana mahdollista tutustua ohjaajaan ja vasta sitten päättää haluaako jatkaa ohjaussuhdetta edelleen. Puolen vuoden välein tarkistetaan tavoitteiden toteutuminen ja työnohjaussuhteen toimivuus. Tarkistusvaiheissa tehdään tarvittavia muutoksia tai jos ohjaussuhde ei tunnu toimivalta, haetaan itselle paremmin sopiva ohjaaja.
 
Coaching prosessit ovat yleensä työnohjausta lyhyempiä, yleensä kestoltaan 3-6 kuukautta. Tällöin coachin itselle sopivuuden arvioiminen täytyy käytännössä tehdä nopeammin kuin työnohjaajan sopivuuden arviointi. Kuitenkin tässäkin tapauksessa coachiin etukäteen tutustuminen auttaa valintaa. Valmennussuhde voidaan myös lopettaa silloin kuin valmennettava katsoo sen itselleen parhaaksi, huolimatta siitä mitä prosessin kestosta ollaan alunperin sovittu.    

Tärkeintä on, että työnohjausta tai coachingia työnsä kehittämisen tueksi saava henkilö on tyytyväinen saamaansa ohjaukseen. Mikäli jokin asia ohjaussuhteessa mietityttää, siitä kannattaa viipymättä puhua työnohjaajan tai coachin kanssa. Tällöin hän voi omalta osaltaan tehdä muutoksia, jotka voivat muuttaa ohjaussuhteen juuri oikeanlaiseksi. Mikäli yhteistyö ei lähde sujumaan toivotulla tavalla, on se syytä yhteisymmärryksessä päättää. Coachin ja työnohjaajan ammattietiikkaan puolestaan kuuluu se, että hän päättää ohjaussuhteen, mikäli hän katsoo, että ei pysty auttamaan ohjattavaansa.

On kuitenkin hyvä muistaa, että kun tärkeitä asioita käsitellään syvällisesti, prosessi ei aina ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Muutos ja kehittyminen edellytää usein kipeidenkin asioiden kohtaamista. Halu kehittyä työssä ohjaa sitkeästi työskentelemään tavoitteita kohti silloinkin, kun se ei tunnu pelkästään hyvältä. 

Onnea "sen oikean" ohjaajan etsintään ja erinomaisen hyviä uusien ohjaussuhteiden aloituksia teille kaikille!